pátek 31. srpna 2007

Model do soutěže


Na poslední chvíli jsem dokončila modýlek do soutěže firmy SDS. Další fotky jsou k vidění v mojí galerii.
Vybrala jsem si přízi Evolution, hlavně poté, když jsem si na ni v obchodě sáhla, protože je moc příjemná na omak. Vybrala jsem si dvě barvy, které šly k sobě a vyzkoušela modulky. Vypadají dost ploché, i když jsou v nich proužky pletené vroubkem, určitě bych tuhle přízi nepoužila na nějaký plastický vzor. Ale na něco plandavého, splývavého, jako je pončo, to by mohlo vypadat úžasně.
Kdyby se mi náhodou povedlo něco vyhrát, určitě bych si koupila další Evolution, nejspíš modrou a upletla bych si z ní tuniku nebo kabátek, spíš volnějšího střihu.

středa 29. srpna 2007

Chcete si pokecat?

Jasně, že máte kolem sebe spoustu skvělých lidí, to já taky. Ale když dojde na pletení, batikování nebo patchwork, občas si o tom nemám s kým popovídat, protože většina mých přátel má jiné záliby. Ale když mám přístup na internet, je tu řešení: diskuze a debaty.
Zvu vás na svoje nejoblíbenější.
Nejčastěji chodím na www.zena-in.cz. Nabízí spoustu zajímavých věcí a také dosti živé diskuze. Moje oblíbená je Pletení, některé z holek znám už i osobně, chodí sem i majitelky internetových obchodů s pletacími přízemi a ochotně odpovídají na dotazy. Založila jsem si i svou vlastní diskuzi na téma Blogy a blogování. Žena-in má jen jednu malinkou vadu na kráse: diskuze jsou přístupné teprve po registraci. Ta je samozřejmě zadarmo.
Druhým výborným serverem je www.dama.cz . Tady jsou diskuze volně přístupné, registrace je nutná jen tehdy, když chcete přispívat. A je jich tady spousta na nejrůznější témata.

Víte, co je čtečka?

Taky máte svoje oblíbené blogy a občas je navštívíte, abyste zjistili, co je na nich nového? Líbil by se vám automat, který vám změny na vašich stránkách předloží a nabídne v souhrnu bez toho, že byste je museli pracně procházet? Něco takového skutečně existuje, dokonce zadarmo a přímo na internetu. Můžete zkusit třeba čtečku, kterou nabízí google.
K tomu se musíte zaregistrovat na http://reader.google.com. Je to zadarmo, přístupné z kteréhokoliv počítače na světě, který je připojený k internetu. Otevře se vám stránka podobná této:

To červené se šipkami tam mít nebudete, to jsou poznámky, které jsem tam přidala pro lepší srozumitelnost.
Vaše nová čtečka je prázdná, nejdřív si tam tedy musíte vložit nějaké stránky. Zkuste třeba tento blog. Klikněte na tlačítko Add subscription, otevře se vám bílé okýnko. Zkopírujte internetovou adresu http://textilnik.blogspot.com a vložte ji do toho okýnka. Pak klikněte na tlačítko Add. V tom modrém poli vlevo dole by se vám měl objevit řádek s textem Blog Textilnik. Klikněte na něj a objeví se vám výpis několika posledních příspěvků. Jak je budete projíždět, budou se sami automaticky označovat za přečtené a ze čtečky se vám vytratí. A až sem znovu něco napíšu, také se vám to ve čtečce objeví.
Čtečka je skvělá, používám ji denně, má jen jednu vadu: nefunguje pro každou stránku. Funguje pro blogy, zpravodajské servery apod. A když se pokusíte vložit stránku, která ve čtečce nefunguje, nic se nestane, stránka se nevloží a vám se zřejmě nabídnou jiné stránky na podobné téma.

Zaujalo vás tohle téma? Vyzkoušeli jste si čtečku? Chcete pokračování? Pak napište do komentářů. Příští téma by mohlo být třeba o tom, jak dostat do čtečky i zdroje obrázků :-) .

Hledání na webu www.textilnik.cz

Můj další web, textilník zatím obsahuje jen několik stránek, ale postupně ho rozšiřuji a časem možná bude problém najít na něm právě to, co potřebujete. Proto jsem do pravého horního rohu umístila vyhledávání. Do okýnka napíšete hledané slovo, zaškrtnete www.textilnik.cz a stisknete tlačítko Vyhledávání Google a dostanete stránku výsledků, kde všude se na mých stránkách to požadované slovo nachází.
Takhle můžete mimo jiné najít i některá anglická slovíčka, protože je na stránkách uvádím také. Takže moje stránka vlastně může sloužit i tak trochu jako slovníček - ovšem dosti omezený a tématický.

Chcete si to zkusit?
Otevřete textilník. Do okýnka v pravém horním rohu napište třeba modulové pletení. Zaškrtněte volbu www.textilnik.cz a klikněte na tlačítko Vyhledávání google. V novém okně by se vám měla otevřít stránka, která obsahuje odkazy nejméně na dvě stránky z mého webu, kde se toto slovní spojení vyskytuje. Možná se vám tam také zobrazí rámeček s reklamami od googlu, ty samozřejmě vedou na cizí stránky.

Kdybyste náhodou nechali zaškrtnout volbu Web, dostanete výsledky z celého internetu (asi jako byste vyhledávali přímo na stránkách googlu.

Výstava pro paličkářky


úterý 28. srpna 2007

Textilní angličtina: stitch

stitch - steh při šití nebo vyšívání, oko při pletení, sloupek při háčkování

cross-stitch - křížkový steh
runing stitch - přední steh
buttonhole stitch - obnitkovací steh
chain stitch - řetízkový steh

Textilní angličtina: crochet

crochet - háčkovat, háčkování - výslovnost
crochet hook - háček na háčkování

Textilní angličtina: knit

knit - plést, (ale znamená také spojit, srůst, pevně spojit), výslovnost lze nalézt třeba ve slovníku na seznamu
knitting - pletení
knitted - pletený, upletený

Když jsem si chtěla zapamatovat, že se knitting a knitted se píše se dvěma t, představila jsem si DVĚ pletací jehlice zapíchnuté do těch dvou t. Taková malá pomůcka pro zapamatování, doufám, že pomůže i vám.

Nový seriál: Textilní angličtina

Před námi je nový školní rok, naši potomci se opět začnou vzdělávat, co kdybychom se k nim přidali?
Rozhodla jsem se, že začnu zveřejňovat seriál na téma angličtina a textil. Začnu 3. září, chci několikrát do týdne zveřejnit aspoň jedno anglické slovíčko. Téma je dané tématem tohoto blogu: pletení, háčkování, patchwork, vyšívání, móda....
Doufám, že vám můj seriál pomůže trochu lépe rozumět anglicky psaným stránkám o textilním tvoření.

pondělí 27. srpna 2007

Chodský šátek


Chodsko je oblast v západních Čechách poblíž Domažlic. Letos jsme tam byli na dovolené a mimo jiné jsme stačili navštívit Chodské slavnosti. Nafotila jsem tam detaily vyšívaného šátku z chodského kroje.

Krátké povídání o Chodsku si můžete přečíst na textilníku.

neděle 19. srpna 2007

Pletařský workshop v Děčíně

Vážení milovníci šikovných jehlic a háčků ze severních Čech,
dovolte mi pozvat Vás na první ročník pletařského workshopu v Děčíně v sobotu 8.9.2007. Hlavním tématem workshopu bude tajuplné holografické pletení, ale účastnici se budou moci seznámit i s jinými pletařskými technikami jako jsou např. modulové pletení, entrelac a jiné. Při workshopu bude i dětská sekce, kde se naše ratolesti budou moci učit základům pletení a háčkování a zajdou se také podívat na zvířátka do nedaleké zoologické zahrady.
Podrobnosti o pletařském workshopu v Děčíně včetně podrobného programu (od pátku až do neděle) a možnosti včasné registrace na jednotlivé body programu naleznete na http://shop.ddjd.cz/wsdec2007.htm
Info o již dříve konaných pletařských workshopech je na http://shop.ddjd.cz/workshoponline.htm
Na workshopu se budete moci seznámit i s novinkami z našeho internetového obchodu http://shop.ddjd.cz a to nejen v oblasti pletacích přízí, ale také u pomůcek - k vidění tak budou např. tkací jehlice nebo svítící jehlice a háčky.
Těšíme se na shledání s Vámi na pletařském workshopu v DDM Děčín v sobotu 8. září 2007 !

Dagmar Ďurovičová - Velichov 98, 363 01 Ostrov, CZ

Internetový zásilkový obchod pletacích přízí, pletené módy a karlovarské kosmetiky

E-mail: obchod@ddjd.cz Internet: http://shop.ddjd.cz Mobil a SMS objednávky: 728 299 401

Novinky na shop.ddjd.cz

Svítící jehlice a háčky pro pletení a háčkování i v šeru. Hledejte v menu po pravé straně v sekci pomůcky a jehlice.

čtvrtek 2. srpna 2007

Svítící tužka

Firma SDS nabízí exkluzivní svítící propisovací tužku každému, kdo u ní objedná během měsíce srpna pletací přízi za nejména 500 Kč. Více info na stránkách SDS.

středa 1. srpna 2007

Keramické a smaltované šperky a knoflíky

Doporučuji k návštěvě web své kamarádky, která dělá úžasné šperky a knoflíky. Buď jsou keramické dotvořené sklem nebo smaltované.

Soutěže pro pletařky

Martina Taborsky pořádá soutěž o nejkrásnější letní model ve třech kategoriích: dámský model, dětský model a módní doplňky. Uzávěrka soutěže 20.9.2007.

Pletení pro radost pořádá soutěž Letní pleteníčko, podmínkou je objednat si přízi na soutěžní model právě u nich. Soutěž končí koncem srpna.

Firma SDS, výrobce pletacích přízí pořádá soutěž Pletařka roku 2007. Podmínkou je uplést z přízí od této firmy. Uzávěrka soutěže je 31.8.2007.