pondělí 16. února 2015

Čtverce pro africké sirotky

V posledních týdnech se českým pletařským světem šíří nová výzva: plést nebo háčkovat čtverce 20x20, které se pak posílají do Afriky. Tam je dobrovolníci sešijí do dek a ty poslouží dětem - sirotkům.
K této akci existují stránky v češtině i v angličtině, na těch anglických je i seznam balíčků, které už dostali. Našla jsem tam i dárkyně z České republiky.
Chcete se taky zapojit? Je to jednoduché, uplést nebo uháčkovat čtverce a poslat do Afriky - podrobné instrukce jsou na českém webu. Ještě lepší je, když se vás na to spojí víc lidí. Pletení i ostatní ruční práce je něco, co si může každý dělat doma sám pro sebe, ale setkávat se s podobně postiženými lidmi je skvělé. Dokážete si představit, jak by se lidé ve vaší oblíbené kavárně nebo čajovně tvářili, kdybyste tam začali plést?
Několik takových pletařských setkání jsem absolvovala a bylo to pokaždé moc příjemné. Člověk se potká s lidmi, se kterými si má co říct, okouknete, co a jak kdo tvoří a taky si na chvíli přestanete připadat jako exot s podivnými zálibami.