čtvrtek 4. října 2007

Angličtina pro patchworkářky: Scrap quilt

Scrap (čti skrep) - odpad, zbytek, odstřižek, odřezek, prostě něco, co je jaksi navíc.
Scrap quilt (čti skrep kvilt) - je patchwork, na který se látky (většinou) nekupují, ale sbírají třeba do krabice od bot. A když je jich tak 800, pak se z nich dá tvořit. Pokud už při sbírání těchto odstřižků víte nebo tušíte, jak bude váš scrap quilt vypadat, můžete si rovnou ty dílky nařezat a ukládat je takto předpřipravené.
Pro scrap quilt se hodí pouze látky s drobným vzorečkem. Ty hladké, jednobarevné na sebe poutají pozornost a působí rušivě (toho se ale samozřejmě dá i využít), ty s velkými vzory také.
Tvary dílků jsou velmi rozmanité, obvykle je to takový tvar, který se dá poskládat do plochy tak, aby ji celou vyplnil. To platí třeba pro čtverec, obdélník, trojúhelník, šestiúhelník, ale i pro méně obvyklé tvary, jako je lastura, pohárek, špulky, drak, domeček, vlnky...
Nasbírané dílky je potřeba rozdělit na světlé a tmavé, případně ještě dále na různé odstíny. Pak je sestavujeme podle své představy do plochy.

Ještě přísnější je charm quilt, na něm je totiž povoleno použít každou látku jen jednou. A vzhledem k tomu, že těch dílků bývá osm set a až tisíc, je vám jasné, že musíte mít opravdu hodně kamarádek, se kterými si můžete látky vyměňovat.

Žádné komentáře: