středa 29. srpna 2007

Víte, co je čtečka?

Taky máte svoje oblíbené blogy a občas je navštívíte, abyste zjistili, co je na nich nového? Líbil by se vám automat, který vám změny na vašich stránkách předloží a nabídne v souhrnu bez toho, že byste je museli pracně procházet? Něco takového skutečně existuje, dokonce zadarmo a přímo na internetu. Můžete zkusit třeba čtečku, kterou nabízí google.
K tomu se musíte zaregistrovat na http://reader.google.com. Je to zadarmo, přístupné z kteréhokoliv počítače na světě, který je připojený k internetu. Otevře se vám stránka podobná této:

To červené se šipkami tam mít nebudete, to jsou poznámky, které jsem tam přidala pro lepší srozumitelnost.
Vaše nová čtečka je prázdná, nejdřív si tam tedy musíte vložit nějaké stránky. Zkuste třeba tento blog. Klikněte na tlačítko Add subscription, otevře se vám bílé okýnko. Zkopírujte internetovou adresu http://textilnik.blogspot.com a vložte ji do toho okýnka. Pak klikněte na tlačítko Add. V tom modrém poli vlevo dole by se vám měl objevit řádek s textem Blog Textilnik. Klikněte na něj a objeví se vám výpis několika posledních příspěvků. Jak je budete projíždět, budou se sami automaticky označovat za přečtené a ze čtečky se vám vytratí. A až sem znovu něco napíšu, také se vám to ve čtečce objeví.
Čtečka je skvělá, používám ji denně, má jen jednu vadu: nefunguje pro každou stránku. Funguje pro blogy, zpravodajské servery apod. A když se pokusíte vložit stránku, která ve čtečce nefunguje, nic se nestane, stránka se nevloží a vám se zřejmě nabídnou jiné stránky na podobné téma.

Zaujalo vás tohle téma? Vyzkoušeli jste si čtečku? Chcete pokračování? Pak napište do komentářů. Příští téma by mohlo být třeba o tom, jak dostat do čtečky i zdroje obrázků :-) .

Žádné komentáře: